27 de enero de 2014

A RITME DE JAZZ I DE BLUES

Bé nois i noies, avui parlarem dels personatges que van fer i fan feina per a millorar la imatge del jazz català.

Començarem per Xavier Dotras, nascut el 22 de novembre l'any 1965 a Canet de Mar, Maresme, compositor i pianista carrega amb quatre treballs, deixant a part col·laboracions i projectes esporàdics, el primer va ser l'any 2004 titulat Retrospectives, els altres van ser cronològicament els anys 2006,2009 i 2011.


Els seus principis d'estudiant van ser a càrrec del seu pare Jaume Dotras, fins a arribar a titular-se a l'ESMuC. A partir d'aquí forma el trio anomenat Xavier Dotras trio, això va ser l'any 2004 any en el qual enregistren el treball abans esmentat. Els components són a part del Xavier, Toni Pujol i César Martinez. Amb aquesta formació el trio va poder representar el jazz fet a Catalunya en llocs tan remots com: Londres, França, Amsterdam, Romania i uns quants més, tot això demostra que el jazz sí que té sortida, això si ha d'estar ben fet.


Laura Simó, nascuda a Barcelona el 7 de maig de 1957, té estudis de solfeig, piano i de cantant, també ha fet de traductora i intèrpret per a La Universitat autònoma de Bellaterra.

Aquesta cançó pertany al seu últim treball "Temps de pluja", hi col·labora amb en Francesc Burrull. L'anterior treball va ser el 2008 on hi va editar la seva col·laboració com a cantant en el disc de l'orquestra canària Gran Canaria Big Band (Gofio Records). D'aquesta formació no he trobat res interessant al You Tube però si utilitzeu algun programa com Spotify o Deezer segur que trobareu grans temes, de totes maneres, us passo la portada.

El quart treball que va realitzar la cantant va ser "Laura Simó & Francesc Burrull Interpreten Serrat", a l'any 2007, el títol del disc ja ens revela amb qui col·labora i els possibles temes de l'autor original. Aquest seria la primera part que va precedir a "Tems de pluja".

Arrivat aquest punt queden dos treballs, el primer com a Laura Simó sextet "The Best Is Yet To Come" i el seguent "Laura Simó de cine: My favourite things".

A part d'això ha fet incomptables col·laboracions, ha rebut diversos premis, ha viatjat, quasi es podria dir que per tot el món.


Aquesta cançó tan representativa d'ella, ens dóna una idea del talent d'aquesta dona. La qualitat del vídeo no és gaire bona però el gran talent, l'increïble nombre de recursos i la versatibilitat del seu talent són indubtables.

I pels que tingueu temps i us agradi escolteu aquesta actuació amb Pedro Ruy Blas com a company, tots dos demostrant el que millor saben fer, que és sens dubte, cantar.

 http://www.youtube.com/watch?v=EtzI0Gy5ytY

I pels que tingueu temps i us agradi escolteu aquesta actuació amb Pedro Ruy Blas com a company, tots dos demostrant el que millor saben fer, que és sens dubte, cantar.
http://www.youtube.com/watch?v=EtzI0Gy5ytY


Francesc Burrull, nascut a Barcelona l'any 1934, compositor, arranjador i pianista en l'àmbit de jazz. Els primers estudis que va cursar van ser al Conservatori del Liceu i més endavant es decantaria cap al jazz.

Entre els grups formats per ell consten: "Latin Combo", "Latin Quartet", "Josep M. Espinàs i Francesc Burrull", va fer un disc homenatge a Duke Ellington, "La Voss del Trópico-Francesc Burrull" amb el seu amic Jordi Farràs, l'anomenat abans "Temps de Pluja" amb Laura Simó.

A.I.E. i SGAE van celebrar els 75 anys d'aquest pianista i home de fer feines al món de la música, com es defineix ell mateix que no es retira ni en vol parlar.

http://www.youtube.com/watch?v=i4nwGE2YtjY

Aquest és un tros de què va gravar amb Josep M. Espinàs, on no tan sols tocava el piano sinó que va més enllà en la composició i direcció.


Carme Canela nascuda a Barcelona l'any 1962 dedicada a cantar bàsicament jazz. Com a líder hi ha gravat 6CD's, amb els quals ha fet gires per Espanya i fora d'Espanya per gairebé tot al món. Actualment fa de professora en una reconeguda escola. També cal esmentar els premis que ha guanyat que realment són incontables.

El 2007 presenta el seu projecte "Carme Canela canta Gioconda Belli. Sencillos Deseos, que estrena el 23 de maig de 2007 en concert al TNC de Barcelona, concert que s'enregistra per més endavant sortir a la venda. Treballa amb Jordi Matas per a realitzar un altre treball.

Bé, i això és tot per avui, hi falten molts artistes jazzístics catalans i també falta molta informació pa què la gent coneix però d'això jo no puc fer res més.
 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Sortida Monistrol

 El Sábado fuimos a Monistrol de Monserrat y estuvimos desayunando y comiendo.  Pasamos un buen día.Estuvimos en la zona del rio  y por el c...