3 de enero de 2014

A RITME DE JAZZ I DE BLUES

Bon dia nois i noies, avui farem un petit resum del qual va ser l'aparició i evolució del jazz a Barcelona.

En un principi se sol dir que el jazz a Catalunya va iniciar-se a Barcelona. El que va sonar d'entrada eren cançons i ritmes ballables típics dels Estats Units, una mostra d'això va ser un tema que va sonar i resonar per tot arreu, el "Cake Walk" cançó per a la qual Amadeu Vives va escriure una lletra. Més endavant cap a finals dels anys XX dues orquestres van gravar la primer cançó de jazz que va ser "Alabama Jubilee".

Aquesta versió de L'Alabama Jubilee és del guitarrista de country Chet Atkins, no és jazz però també sona autèntic i amb el so de l'època.
El 1929 Sam Wooding i els seus Chocolate Kiddies van actuar a Barcelona i pocs dies deprès van gravar deu temes a la nostra terra. A partir d'aquí el jazz va començar a fer-se famós com l'espuma, els discos sonaven als petits clubs i les partitures venien per mar en cada un dels vaixells que feien ruta.
Més endavant les relacions amb els Fracesos Django Reindhard (guitarra) i el violinista Stephanee Grapalli van donar un toc de distinció al moviment jasístic del moment, però, el fet més significatiu de què el jazz ja era alguna cosa més que una moda passatgera va ser la creació del Hot Clup de Barcelona l'any 1935, Lluís Rovira, Tete Montoliu són noms d'aquest moviment, i com a banda a destacar cal anomenar La Locomotora Negre que pels anys 1971, va començar amb format de quintet i amb el temps va arribar a Big Band capaç de tocar swing i inclòs emular els sons del New Orleans. Primer van fer actuacions esporàdiques, més endavant van participar en un munt de festivals i més tard acompanyat a grans músics americans van fer gires per Europa i Amèrica.
http://www.youtube.com/watch?v=Y-oGmh2EwRU

Si pitgeu al link escoltareu una cançó de Sam wooding i els seus Chocolate Kiddies gravada a Barcelona el 1929.



 Tete Montoliu Trio - Easy Living
The Man From Barcelona
Recorded at Angel Studio, Lisbon, Portugal, 30 October 1990

Tete Montoliu(p)
George Mraz(b)
Lewis Nash(ds)
Tete Montoliu una figura dins de la història del jazz a Catalunya, sec de naixement però privilegiat amb l'art del piano com d'altres que ja coneixem (Ray Charles, Steve Wonder...), gran tema.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Cine Bosque 24-4-2024

 Este miércoles hacemos la habitual salida al cine Bosque para ver una película. Estas son las películas que podéis ver en primera sesión, q...